Кърджалийски свещеник се изгуби в гората, търсел съкровище

1

Кърджалийци свещеник се изгуби в гората между кърджалийските села Паничково и асеновградското Добростан. В този район отецът търсел златно съкровище.Имал координатите на имането, но трудно се ориентирал в балкана и се наложи ние да го спасяваме, разказаха пред S media асеновградчани, които имат имоти в Добростан.
Свещеникът се лутал часове в гората.
Тук телефоните нямат обхват, трябва да е щастлив, че случайно го открихме, допълват спасителите му.
Попът споделил, че турчин от Одрин му разказал, че все още не е открито Малкото Горнославско съкровище и му описал местността, за която чувал от баща си. Турчинът търсел помощ от попа да си получи 50 000 долара, които дал на бивш управник в Кърджали. Духовното лице обещало да посредници, за което благодарният турчин му разказал за имането.
Голямото Горнославско съкровище е открито през март 1961 година. Сторани от Горнослав изровили делва с жълтици, докато разоравали в рало стръмна нива в местността “Палихор”. Според разказа на турчина, Малкото Горнославно съкровище се намирало на около 3 километра от Голямото. Свещеникът отказал да посочи повече детайли.
Горнославското златно съкровище е едно от малко известните съкровища на България. Състои се от 786 златни корубести монети, поставени в меден съд. Изследователите предполагат, че е принадлежало на Бачковския манастир и е укрито през 1189 година – по време на управлението на един от династията Ангели – Исак ІІ Ангел. (1185 – 1195). Монетите са много добре запазени, което говори, че не са били в парично обръщение от отсичането им. Съкровището е формирано в период от сто години и съдържа парични знаци от цялата династия Комнини.
Заключението, че е собственост на Бачковския манастир идва от типика /устава/ на манастира. В него се посочва, че светата обител трябва да притежава десет литри златни монети винаги на разположение – неприкосновени за неочаквани и непредвидени обстоятелства.
Такива неочаквани и непредвидени обстоятелства има през 1189 година – годината, за която се предполага , че е укрито край Горнослав. През 1189 година от тук преминават колоните на Третия кръстоносен поход. В края на август те влизат, настаняват в Пловдив и се подготвят за зимуване. С цел осигуряване на изхранването си предприемат експедиции във всички посоки около града. Отряд начело с маршал Хенрих фон Калден превзема Асеновград, Бачковския манастир и околните селища в тази посока.
Така изследователите стигат до извода, че Горнославското златно съкровище е принадлежало на Бачковския манастир и е било укрито, заради наближаването на кръстоносния поход и опасността от заграбването му.
Днес Горнославското златно съкровище е изложено в една от залите на Пловдивския археологически музей. То буди възхищението на посетителите с огромното количество монети. Заедно с другите български съкровища многократно е показвано по света, за да разказва за славни времена на българската държава.

1 коментар

Коментирай